De programmalijnen:
Eigen vakmanschap
De foodsector is volop in ontwikkeling. Als professional moet je kunnen anticiperen op die ontwikkelingen. Zelf de regie nemen op de eigen ontwikkeling en kennis, je netwerk uitbouwen en benutten, zelfbewust reflecteren op je eigen functioneren. Wendbaar vakmanschap dus. Het onderwijs wordt hierin, meer dan vroeger, de partner voor het in ontwikkeling brengen van medewerkers en het scheppen van de juiste omgeving hiervoor. In een continu proces zijn een duidelijke profielbeschrijving en benodigde competenties voor de medewerker van de toekomst nodig.
Taken van de toekomst en profiel van de wendbare vakman
Hoe gaan de taken en compententies veranderen door technologische en andere externe ontwikkelingen? Wat betekent dat voor de noodzakelijke ontwikkeling van compententies. Hoe worden in de toekomst werkprocessen ingericht en aan welk profiel moet de toekomstige vakman voldoen?
In de programmalijn 'Eigen vakmanschap' zijn de taken van de toekomst onderzocht en is er een profiel gemaakt van de wendbare medewerker. Op deze manier zijn uitgangspunten voor het ontwikkelen van wendbaar vakmanschap ontwikkeld.
Lerende Organisaties
Wendbaar vakman/ vrouw worden doe je niet in je eentje. Ook het klimaat in de onderneming speelt hierbij een rol. Niet alleen strak vasthouden aan procedures en processen, maar ook open staan voor experiment, verandering en verbetering waarbij medewerkers worden betrokken. Een balans vinden tussen dynamiek en stabiliteit. Een groeicultuur creëren, waarin medewerkers en studenten verantwoordelijkheid nemen en daarbij tegelijk ondersteund en aangemoedigd worden.
De programmalijn de lerende organisaties draait om de volgende punten:
- De rol van de lerende organisaties
- Pilots met instrumenten voor lerende organisaties
- Loopbaanbeleid, gericht op het in ontwikkeling brengen van medewerkers
- Verbinden van resultaten met personeel in initieel onderwijs
School in bedrijf
De arbeidsmarkt vraagt om medewerkers met de competenties die worden beschreven in programmalijn 'eigen vakmanschap'. Studenten dienen zich deze tijdens hun opleiding eigen te maken. Dat kan niet in de beslotenheid van het klaslokaal met slechts een incidenteel uitstapje naar de praktijk op de werkvloer. Een goede samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is cruciaal. Niet alleen voor de opleiding van huidige en toekomstige medewerkers, maar ook voor de overgang van een gesloten organisatie naar een dynamisch organisme.
Bedrijfsopleidingen gaan deels naadloos over in leven lang ontwikkelen, dat grotendeels is gebaseerd op informeel leren. Door snelle veranderingen in sectoren en toenemende mobiliteit zal de opleider zich gaan ontwikkelen om passende trajecten aan te bieden voor mensen die van sector of beroep gaan wisselen. Niet een opleiding als standaard wasstraat, maar een ontwikkel- programma, gebaseerd op wendbaar vakmanschap. De Facilitaire Leeromgeving voor Techniek en Technologie FLOTT is een voorbeeld van passende opleidingssystematiek.
De school zal zich hierbij doorontwikkelen tot een lerende organisatie met wendbare docenten.
School in bedrijf richt zich op:
- De wendbare docent
- De lerende school
- Nieuwe vormen van praktijkgestuurd leren
- Ontwerp, inrichten en uitvoeren van de facilitaire leeromgeving
- Operator support system (interface)
Op weg naar (nieuw) kansrijk vakmanschap
De zij-instroom blijft van groot belang om de vraag naar procesoperators en technici te realiseren. Er komen simpelweg te weinig jonge mensen van de opleidingen. Uitdagingen rond zij-instroom hebben vaak betrekking op het (opnieuw) in ontwikkeling brengen van mensen. De kennis, concepten en tools die in de programmalijnen 1, 2 en 3 zijn beschreven, worden benut om de kansen voor nieuwe doelgroepen in de foodsector te vergroten. We leggen het accent ook hier op de ontwikkeling van persoonlijke kwaliteiten en beroepshouding voor wendbaar vakmanschap, om zo de instroom te bespoedigen en hoge uitval na plaatsing te voorkomen. Een lerende organisatie met wendbare vakmensen is in staat adequaat nieuwe instromend snel in ontwikkeling te brengen.
Werd de zij-instroom vroeger vooral ingevuld met werkzoekenden, in toenemende mate gaat het over het switchen van medewerkers van krimp- naar groeisectoren. Deze vorm van mobiliteit wordt belangrijker. De wendbaarheid van de vakmensen maakt deze beweging kansrijker. Wat nu een groeisector is, kan over enkele jaren een krimpsector worden. Het project WVLO levert op deze wijze een positieve bijdrage aan de dynamiek op de arbeidsmarkt.
De programmalijn 'Op weg naar kansrijk vakmanschap' zet zich in op de volgende punten:
- Inzetten, opleiden en benutten nieuwe doelgroepen
- Nieuwe samenwerkingsvormen - social lab
Community of knowledge & practice / kennisplatform
We willen samen kennis creëren en delen. Hiervoor is een platform nodig, de community of knowledge & practice. De community is een aansprekende ontmoetingsplaats, waar onderwijs, bedrijven en overheden elkaar ontmoeten en inspireren. Daarnaast moet de kennis geborgd worden, toegankelijk worden gemaakt en in een doorlopend proces aangevuld worden zodat je een digitaal naslagwerk krijgt: de Kennisbank Feed & Food. We koppelen hiervoor de partners uit de regio Fryslân aan een landelijk netwerk. Zo kunnen we zorgen voor een brede kennisinput en -verspreiding vanuit het hele land.
Alle onderdelen van het project Wendbaar vakmanschap in lerende organisaties versterken elkaar vanuit de gezamenlijke visie op het ontwikkelen van mensen. De community biedt de omgeving om de visie toe te passen, mensen te informeren, ervaringen te delen en samen stappen te maken. In een digitale omgeving, maar zeker ook door ontmoetingen.
Een belangrijk onderdeel van de Community is de kennisbank. Voor het nieuwe leren en ontwikkelen liggen initiatieven bij studenten en medewerkers. Bijvoorbeeld het vinden van bronnen die nodig zijn voor het leren. Naast het internet zijn vanuit het kenniscentrum bronnen beschikbaar voor veel doeleinden: van traditionele lessen tot informeel leren.
De community wordt het informatiecentrum, meeting point en bruisend hart van de ontwikkelingen in Wendbaar Vakmanschap in Lerende organisaties
De community of knowledge & practische / kennisplatform draait om de volgende punten:
- Inrichten en faciliteren community
- Kennisplatform
- Monitoring evaluatie en opleveren
