
Dossier
Technologie per branche
In dit dossier staan de bronnen gesorteerd per branche. Per branche vind je informatie over hoe het eindproduct gemaakt wordt.
Zuivel & ei

Over zuivel
Zuivel is een verzamelnaam voor alle voedingsmiddelen die worden bereid uit rauwe melk. Kaas, kwark, yoghurt, boter en yoghurtdrankjes zijn bekende voorbeelden.
Productie
Zuivel bederft snel dus het is belangrijk dat het goed houdbaar blijft. Daarom doorloopt zuivel een heel productieproces voordat het bij de consument komt. In de fabriek wordt de kwaliteit van zuivelproducten vaak gecontroleerd.
Vlees(vervangers) & Vis

Over vlees(vervangers) & vis
Vlees is het eetbare deel van een landbouwhuisdier of wild. De vleesindustrie bestaat voornamelijk uit varkens- en pluimvee. Maar ook runderen, schapen en wild horen bij de vleessector. Naast vlees worden veel soorten vis, schelp- en schaaldieren gegeten door de mens.
Met het oog op de toekomst worden vleesvervangers steeds belangrijker.
Productie
De slachterij neemt de dieren af van de veehouder. Het vlees wordt vervolgens verwerkt en verpakt in vleesverwerkende bedrijven.
Brood & Banket

Over brood & banket
Brood is een graanproduct. Het is gemaakt van bloem of meel., water, gist of een ander rijsmiddel en zout. Vaak bevat het ook broodverbeteraar. Naast deze vijf hoofdingrediënten kunnen nog tal van andere ingrediënten worden toegevoegd.
Banket zijn zowel zoete als hartige producten uit de bakkerij.
Productie
De broodindustrie is een brede sector met veel bakkerijen die zich gespecialiseerd hebben.
Bronnen
Artikelen
- Onderzoek: Zuivel in cijfers
- Productie: Lactose in zuivel
- Onderzoek: Rauwe melk beschermt écht
- Productie: Hoe houd je de melk zo stabiel mogelijk?
- Meer-waarde voor melk (inloggen)
- Zuivel werkt voor jou!
- Listeria monocyto genes beheersen
- Leren van doorsnede van een kaas
- Wat is de zuivelindustrie
- Chipsfabriek in Rwanda
- Tracé van Ei
- Tracé van Koemelk
Websites
Video's
- Margarine
- Video's over zuivelproductie
- Kwark
- Kwaliteitssystemen in de zuivelketen
- Eiwitpoeder
- Stremsel
- Eieren
- Waarom is geitenkaas wit?
- Kaas met oorsprong
- Kaas
Uitgelichte video's
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Bronnen
Artikelen
- Tot 800 kipfilets per minuut verwerken
- Op bezoek bij een Nederlandse varkensslachterij
- Wat krijgt de boer voor...?
- Tracé van Kippenvlees
- Tracé van Rundvlees
- Tracé van Varkensvlees
- Groei vleesvervangers biedt kansen voor telers
- Maken van vleesvervangers
- Vion lanceert zes vleesvervangers
- Zo maak je vleesvervangers gezonder
- Tracé van Soja
- Tracé van Zeewier
- Tracé van Zalm
- Tracé van Garnaal
Websites
Video's
Vlees
- Vlees
- Droge worst
- Kipfilet
- Frikandel
- Krokodil
- Kippenslacht Bevat beelden die als schokkend kunnen worden ervaren.
Vegetarisch
Vis
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Bronnen
Artikelen
- Als bakker inspelen op veranderingen
- Achter de schermen bij de bakkerij van Hoogvliet
- Portret: Alice den Boer van Bakkerij Pater
- Op bezoek bij banketbakkerij Van den Berg
- Tracé van Brood
Websites
- Voedingscentrum - Brood
- Dossier: Alles over Brood
- Nederlands Bakkerij Centrum
- Foodware365 - Brood & Banket
Video's
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Koek & Zoetwaren

Over koek & zoetwaren
Koek, suiker en zoetwaren zijn een van de sterkst verkopende segmenten op de voedselmarkt.
Productie
Het gebruik van natuurlijke ingrediënten en gezonde alternatieven krijgen steeds meer aandacht.
Specerijen & Ingrediënten

Over specerijen & ingrediënten
Kruiden komen vooral van kruidachtige planten en groeien in een gematigd klimaat. Specerijen zijn afkomstig uit landen met een tropisch klimaat.
Op etiketten van voedingsmiddelen moet verplicht de lijst met ingrediënten staan.
Productie
Bij de productie van kruiden en specerijen is voedselveiligheid van belang. Om bacteriën te doden behandelt de producent ze vaak met stoom. Verhitting doodt namelijk bacteriën.
Aardappel, Groente & Fruit

Over groente, fruit & aardappelen
Groenten zijn de eetbare delen van een plant. Fruit zijn vruchten die meestal rauw worden gegeten en zoet of zuur smaken. Aardappelen zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien.
Productie
Bij de productie van groente, fruit en aardappelen is het belangrijk dat er niet teveel resten van bestrijdingsmiddelen op zitten. Nieuwe aardappelrassen hebben minder bestrijdingsmiddelen nodig. Voor voorgesneden groene, fruit en aardappelen bestaan slimme machine's
Bronnen
Artikelen
- Storybook Lay’s chips
- Wat kan er niet met een suikerbiet?
- Suiker Unie haalt eiwit uit afvalstroom
- Portret: Dennis van Eeten van Mars
- Portret: Ton van Ekeren van Royaan
- Verwaarden van reststromen bij Suiker Unie
- Minder suiker, minder zout – zelfde smaak graag
- Hoe droppen de Cadillacs in het doosje?
- Tracé van Suiker
- Tracé van Chocolade
Websites
- Dossier: Suiker en zoetstoffen
- Red Band - Productieproces Snoep
- Fruit Tella - Productieproces
- Foodware365 - Zoetwaren
Video's
- Hoe wordt drop gemaakt?
- Hoe wordt poedersuiker gemaakt?
- Hoe worden stroopwafels gemaakt?
- Hoe worden chocoladezoenen gemaakt?
- Dadels
- Natuurlijke suiker
- Bolognesechips
- Honing
- Hazelnootpasta
- Handgevormde Pizza
- Chips
- Drop
- Hoe wordt appelstroop gemaakt?
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Extra informatie
Brancheorganisaties
- Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ) Snoep, koek en chocolade
Bronnen
Artikelen
- Dossier Oliegewassen
- Tracé van Olijfolie
- Tracé van Quinoa
- Tracé van Palmolie
- Tracé van Zout
- Tracé van Noten
Websites
Video's
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Podcast
- Hoe start je een sociale onderneming in specerijen (Iona Mulder - The Good Spice) Directe spotify link
- Hoe start je een sociale onderneming in specerijen (Iona Mulder - The Good Spice) Hoe dan wel? (podcast 3)
Bronnen
Artikelen
- Waarom aardappelen misschien naar sinaasappel gaan smaken
- Zoete aardappel telen
- Meer aardappelen zonder de bodem uit te putten
- De aardappelboer verhuist naar zijn bureaustoel
- Tracé van Aardappel
- Bedrijf: avodado's verwerken
- Portret: Ilse van der Voort van HAK
- De opkomst en ondergang van de groene paprika
- Robots plukken paprikas
- Verrassende groente
- Tracé van Tomaat
- Tracé van Avocado
- Tracé van Paddenstoel
- Tracé van Witloof
- Tracé van Peulvruchten
- Spectrometer selecteert rotte mango’s
- Een recept met louter appel
- Tracé van Appel
- Tracé van Ananas
- Tracé van Aardbei
- Tracé van Bessen
Websites
Video's
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Petfood & Diervoeding

Over petfood & diervoeding
Petfood is plantaardig of dierlijk materiaal bedoeld voor consumptie door huisdieren.
Productie
De diervoederketen is een complexe keten met subketens en vele schakels. Voordat een grondstof diervoeding wordt ondergaat het namelijk een aantal stappen, zoals het malen en mengen van grondstoffen en het persen van de grondstoffen tot een brok. De uitdaging is om grondstoffen te gebruiken voor diervoeding die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie.
Dranken

Over dranken
Er zijn veel soorten dranken. Warme en koude dranken; alocholvrije dranken en dranken met alcohol; zonder prik en met prik, etc.
Productie
De productie van de verschillende dranken zijn zeer uiteenlopend. Er zijn voortdurend ontwikkelingen op bijvoorbeeld het gebied van kwaliteit en nieuwe smaken.
Duurzaam produceren

Over duurzaam produceren
Voor bedrijven zijn milieu en duurzaamheid steeds belangrijkere onderwerpen. Duurzaamheid is rekening houden met de toekomstige generaties.
Productie
Bij duurzame productie kan je denken aan nieuwe technieken, zoals het kweken van insecten. Maar ook voedsel produceren die rekening houdt met de natuurlijke omgeving, zoals vlees van dieren die aan natuurbeheer doen.
Bronnen
Artikelen
- Minder eiwit: het kan, maar wel oppassen
- Verhogen productie diervoeders
- Eiwitten voor diervoeding
- Risico's voedergewassen en diervoeder
- Toezicht op voedergewassen en diervoeder
- Fraudebeeld diervoederketen
- Tracé van Honden- en Kattenvoer
- Over koetjes en kalfjes
Websites
Video's
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Bronnen
Artikelen
- Portret: Jessica Spaan van Jacobs Douwe Egberts
- Portret van Debora Sijtsema van Coca-Cola
- Portret: Hans Zevenhek van SMIT&DORLAS
- Opgesloten in de frisdrankfabriek
- Tracé van Koffie
- Tracé van Wijn
- Tracé van Thee
- Tracé van Drinkwater
- Tracé van Bier
Websites
Video's
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Bronnen
Artikelen
- Duurzaam ondernemen
- Uitdagingen in de foodketen
- Stedelijke voedselsystemen
- De voedselproductie kan beter
- Toekomstige voedselproductie
- Tracé van Slimme Voedselsteden
Websites
Video's
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Foto's: Shutterstock
Laatste wijziging aan dit dossier: 25 november 2020