
Dossier
Procestechnologie
Procestechnologie is het omzetten van grondstoffen naar een eindproduct op industriële schaal.
In de voedingsmiddelenindustrie kennen de grondstoffen een grote variatie en zijn vaak afkomstig van verschillende leveranciers. Het eindproduct moet smakelijk zijn en voldoen aan strenge richtlijnen voor hygiëne en kwaliteit.
Een procesoperator die werkt in de voedingsmiddelenindustrie, combineert zijn technische kennis met kennis van grondstoffen, verpakkingen, hygiëne en kwaliteit.
Productontwikkeling

Bij productontwikkeling vind je informatie over het ontwikkelen en bedenken van nieuwe producten en smaken.
Innovatie voor de toekomst

Bij procestechnologie zorg je dat alles soepel loopt bij voedingsbedrijven. Je wil informatie over hoe je machines en processen goed op elkaar afstelt. Je vind hier informatie over hoe je kan zorgen dat het voedingsmiddel elke dag precies hetzelfde smaakt, ruikt en eruit ziet.
Conserveren

Mensen hebben voedsel altijd zodanig bewerkt, dat ze het langer konden bewaren; conserveren. Dit doe je door het doden of niet laten groeien van ongewenste micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels, gisten en virussen. Voorbeelden zijn het inmaken of wecken van groenten en fruit. Vlees kun je roken. Witte kool kan je zouten waardoor het zuurkool wordt.
Door voedingsmiddelen in de koelkast of vriezer te leggen kunnen ze ook langer bewaard worden. Voedselfabrikanten spelen daar op in door diepgevroren producten aan te bieden.
Bronnen
Artikelen
- Eten en drinken : over de productie en kwaliteit van onze voeding
- Consun zet maximaal in op plantaardig
- Ilse van der Voort Productontwikkelaar, HAK
- Ton van Ekeren Innovatie manager, Royaan
- Alice den Boer Junior productontwikkelaar, Bakkerij Pater
- Minder suiker, minder zout – zelfde smaak
- Een recept met louter appel
- Wat kan er niet met een suikerbiet
- Verrassende groente
Websites
Video's
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Bronnen
Artikelen
- Minder schadeclaims en voedselverspilling
- Opschaling is een kwestie van risico’s inventariseren
- Zuivelparameters simpel en snel bekend met FT-NIR
- Wij willen de geur en smaak van wijn meetbaar maken
- De toekomst van foodprocessing
- Ultrazuinige nieuwe microzeeftechnologie
- Keten is gebaat bij nieuw smaakmodel om snel te kunnen testen op locatie
- Hoe droppen de snoepjes in het doosje?
- Achter de schermen bij… Suiker Unie
- Achter de schermen bij… de bakkerij van Hoogvliet
- Robots plukken paprikas
- De aardappelboer verhuist naar zijn bureaustoel
- Portret: Job de Boo, Liquid Process Engineer van Danone
Websites
Video's
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Bronnen
Artikelen
Websites
- Voedingscentrum - Eten bewaren
- Voedingscentrum - Factsheet bewaren van veodsel
- Nederland Voedselland - Als het in een pot zit...
Video's
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Verpakkingen

Verpakkingsmateriaal beschermen voedingsmiddelen waardoor voedingsmiddelen langer houdbaar blijven. Belangrijk is wel dat de verpakking veilig is. Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor duurzaam verpakkingsmateriaal.
Duurzaamheid

Duurzaamheid gaat het om het vinden van een balans tussen sociale gelijkheid, milieubescherming en economische groei.
Duurzaam produceren zal steeds belangrijker worden. Wat doen ondernemers om duurzaam voedsel te maken?
Trends

Met welke nieuwe technologieën gaan we de wereld voeden? Hoe ziet het voedsel van en voor de toekomst eruit?
Krijgen we straks gepersonaliseerde voeding die aansluiten bij zijn leeftijd, gezondheidsstatus of leefstijl?
En wat gaan we eten in de toekomst? Welke machine's zijn bijvoorbeeld nodig voor het maken van vleesvervangers.
Bronnen
Artikelen
- Verpakkingsanalyse met concrete actiepunten
- Verpakken en etiketteren bij Luiten Food
- Vraag en antwoord over verpakkingen in relatie tot houdbaarheid en duurzaamheid
- Verpakken groente en fruit
- Verpakken is een bijzonder ding
- Minder verpakking, langere houdbaarheid
- ‘Omdenken – anders bereik je de jongere generaties niet’
- Verpakkingstechnoloog van Mars aan het woord
- Hoe zit het verpakt?
- Transitie naar milieuvriendelijkere verpakkingen
- Plastic is een grondstof, geen afval
- Plastic is nog steeds fantastic
Websites
Video's
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Bronnen
Artikelen
Websites
Video's
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Bronnen
Artikelen
- 3D Foodprinting
- Sinaasappelschillen hergebruiken
- Nu nog een vegetarische biefstuk
- Appen gaat peperboeren in Indonesië helpen
- De beste zeewierketen van de wereld
- Voedselmakers in spe
Websites
- Agrifoodtech platform - Innovaties
- 3D-printen van voedsel, gezond en op maat
- Gepersonaliseerde voeding: voedingsreuzen weten straks alles over jou
- Nederland Voedselland - Hightech voedsel
Video's
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Foto's: Shutterstock
Laatste wijziging aan dit dossier: 26 november 2020