Kennis of competentie

Kwaliteiten die nodig zijn voor het nieuwe wendbare vakmanschap zijn niet op traditionele manier te leren in schoolse programma’s. Kennis en vaardigheden kan je leren, kwaliteiten en basishouding moet je ontwikkelen.
Competent zijn betekent dat de elementen alledrie in balans aanwezig zijn. Kennis en vaardigheden kan je aanleren door lessende volgen, practica te bezoeken, nadoen, etc.
Persoonlijke kwaliteiten zitten wat dieper. Die heb je meegekregen. Sommige mensen hebben bepaalde kwaliteiten gratis meegekregen, anderen niet. Je kunt kwaliteiten vaak ontwikkelen, hoewel er persoonlijk bepaalde grenzen zijn. Dat ontwikkelen kan niet via lessen of practica. Als je mensen goed begeleid bij nieuwe uitdagingen kan je wel helpen bij het ontwikkelen. Je werkt dan meer als coach en maakt de kwaliteiten zichtbaar en sterker.

Leeromgevingen zoals FLOTT – de facilitaire leeromgeving voor techniek en technologie, zorgen voor de benodigde kennis en vaardigheden en ontwikkelen tegelijk beroepshouding en persoonlijke kwaliteiten. Startend in de vorm van cursus of opleiding, overgaand in (leven lang) informeel leren en ontwikkelen.